Monday, June 27, 2011

cakap banyak

Assalamualaikum...

Semua orang dikurniakan mulut yang comel untuk bercakap. So, gunalah nikmat yang diberi dengan sebaiknya.

Sangat annoying bila ada orang bercakap benda yang kita tak suka berjam-jam lamanya. Nak menyampuk nanti dikatakan kurang ajar, nak disuruh berhenti lagi dikatakan kurang ajar dan nak cakap "kata-kata kau ni membosankan lah " tidak berani pulak. Apa yang perlu dibuat?












Kita hidup nie jangan lah dup cakap banyak sangat. Bukan semua orang suka apa yang kita cakapkan. Asal ada orang layan cukuplah. HEHE. Kalau nampak muka member macam pelik jep paham-paham jer laa. STOP talking.

Apa reaksi korang kalau ada member yang cakap banyak berjam-jam kat korang dan korang tak berminat dengan cerita yang disampaikan. Adakah korang layan jer? 

Errr..aku pun kadang-kadang banyak cakap jugak. Tapi kalau ada 2 ways communication ok jer kan.



41 comments:

Abu Huzaifah said...

mulut org.. mmng susah kita nak ttup.. ^^,

Anum said...

setuju2

lilypelangi said...

pelangi ada seorang kawan yang bila da bercerita tak reti nak stop taw . huhuhuhuhu

muhamad hanif said...

HAHAHA..

aku tido je kalau dh tak larat nak dgr..

tieykah said...

aku ada adik yang hanya akan senyap tatkala tidur sahaja.

Mohd Yusuf said...

buka topik baru bila kwn dh lama bercakap. ha3...ataupun diam je dan dengar dengan penuh sabar... nanti time kita plak cakap byk...ha3

Terbelog said...

lain org
lain perangai :)

mrs.asrafovic said...

klau aku..aku buat2 meroyan~~

comfirm dye snyap..sbb dye da blah..

HEHE~~

kiera'sakura said...

buat muka xtau jer klu ade org mcm nie.. kang lagi layan lagi byk isu die nk bentangkn.. huhuhu

keroro said...

dengan kadar ssegera saya akan memblahkan diri saya dari tempat tue...hihihi

ain revival said...

@abu :

geram jep ak nak p tutup

ain revival said...

@anum ::

huhu~

ain revival said...

@lilypelangi :

ad gak..sbb tu leyh buat ntry nie~haha

ain revival said...

@hanif ::

ko memang~

ain revival said...

@tieykah :

nseb abik aku takde adik~hehe

ain revival said...

@mohd yusof :

ko sgt pnyabar kan..hehe

ain revival said...

@terbelog ::

betol2.xleyh jngka prangai org~

ain revival said...

@asra :

hehe..suka dow idea tuh..boleh d laksanakan~

ain revival said...

@kiera ::

selalunya ak wat camtulah..wat dunno jep~lame2 dy prasan sndiri~

ain revival said...

@keroro ::

huhu..x smpai hati :)

aleen aiden said...

yeah!memang ade org mcm nih.patu bile taim kite ckp pon die becakap jugak.da 2 sape nk dgr klo 2 2 ckp?hu3

sarahisahak said...

aku adalah orang itu..
cakap tanpa henti..
tanpa hiraukan orang dengar atau tidak... hahahhaa..

Nour Akmal said...

joyah2 sport..=p
huhu..biase lh..

GaRy™ said...

hahaha... kalau gary, terus pura2 ada kol.. hahaha.. sentiasa berkesan!!.. ngeeee~.. tapi agak kejam.. =P

Raji and Yeen said...

NTAH KAR WEI...TP BGIK AKU BTTER KITA BLJAR MENERIMA KELEMAHN ORG..sbb sllau nya org ckp bnyk nih cam dah jadik habit...lau x than wat x taw jer larh kot

alif haris said...

stapler je mulut yg tak boleh berenti cakap tu .. haha :D

Along Usop said...

senang jer..

time die bebel sensorang tuh..

try buat nih.. tarik nafas panjang2..
fokus jap ape die cakap..

tunggu mase ntuk die ambil nafas..

lepastu..



























kentut sekuat hati!..

kompem die brenti /lupe tengah cakap pasal ape.. hahhahah

Along Usop said...

senang jer..

time die bebel sensorang tuh..

try buat nih.. tarik nafas panjang2..
fokus jap ape die cakap..

tunggu mase ntuk die ambil nafas..

lepastu..



























kentut sekuat hati!..

kompem die brenti /lupe tengah cakap pasal ape.. hahhahah

s a r said...

assalamualaikum :)

bukan sahabat namanya andai tak tahu adab ketika bersahabat. standard la yang terover bercakap tu. but, as kawan, boleh je tegur elok2 kan. takyah buat muka. kesian kawan tu.

menjadi pendengar baik is one of the adab dalam bersahabat. (Imam Al-ghazali)

baik tak payah ada komunikasi ye tak. diam2 je.

~eheh. terlebih bebel pulak, :D

salam ziarah.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

betol tu..cikmoon ni pon kekadang terlebey gak bercakap... tapi..suka mengamalkan 2 way communication.. supaya kawan2 xkan rasa jelik dengan kita.. baru laa adil bila duk pot pet.. hehe

ain revival said...

@aleen aideen ::

haha..tahu takpe..x kesanpaian bnda y nak dicakapkan..adess~

ain revival said...

@sarahisahak ::

bguslah mengaku sarah oii~haha

ain revival said...

@akmal :

hehe..joyah oh ! joyah~

ain revival said...

@gary ::

aah laa..idea y bgos~

ain revival said...

@yeen :

mungkin..tp kalau selau x tahan kot~

ain revival said...

@alif haris ::

hehe..x tw nk guna stapler jnis ape..hehe

ain revival said...

@along ::

HAHA..idea paling kejam tapi mmg terbaek la kot~

ain revival said...

@sar ::

thanks 4 da komen y membina..aah..kdg2 dia pun xsedar ape y dy buat..talk nicely..

ain revival said...

2 ways communication tu pnting kan~amalkan..hehe

Raji and Yeen said...

kdg2 aku suka kalau kita banyak bercakap ;D
sbb ak tak byk bercakap ~.~"
jdi kalau ad org byk bercakap dgn otomatiknya kita akan jdi byk berckp lol boleh terima tak hipotesis ak?

amir aizat said...

setuju sgt 100%,hehe