Tuesday, May 31, 2011

makin ramai suami isteri bercerai kerana permainan video

assalamualaikum...

dunia semakin moden...teknologi semakin maju...hiburan pun bertambah...kalau dulu bebudak cuma pandai main guli, galah panjang, selipar beracun, congkak dan sebagainya..tapi sekarang kanak-kanak dah advance dengan permainan video seperti PS2, PS3 dan benda benda yang sewaktu dengannya...bukan golongan kanak-kanak saje yang suka benda alah nie, mak budak, bapak budak dan terutamanya para remaja cukup addicted dengan permainan video..

kaum lelaki laa yang selalunya addicted dengan video game nie..kalau dup mengadap benda ni, benda laen memang tak hirau dah...sanggup lupakan anak bini..kalau bini pun turut join sekaki lagi naya..takkan kebulur anak-anak tuh...ada kes yang menyebabkan penceraian dala rumah tangga disebabkan permainan video nie...

tak caya sila tengok artikel di bawah nie.... 

terjumpa kat FB kawan-kawan dup maen sharing2 artikel nie.
gilakan...begitu ADDICTED sekali dengan permainan video sampaikan bercerai berai..kalau laki aku asyik dup hadap permainan nie sampaikan lupa akan tanggungjawab maybe aku buat macam nie jugak..tak guna simpan laki gini..erkkkkk !

tak salah nak main video game cuma pandai-pandailah bahagi masa..nak-nak yang dah berkahwin...

member-member aku pun ramai yang suka dengn permainan video nie terutamanya DOTA...abang aku lagilah..dup maen malam-malam sampai nak meletup laptop aku..menghalang aku nak on9 jep...sanggup tido pukul 5 pagi dup maen benda nie saje...dahlaa tido lewat malam sebab maen benda tuh..assgnment tak siap..mengantuk dalam kelas...bla bla bla........

gwa nak tanya korang terutamanya orang lelaki BEST SANGAT KE MAEN DOTA or VIDEO GAME NIE?? cer habaq ckit kat cheq....



sape kata diam tu tandanya setuju...? aku sepak laju-laju kang....

assalamualaikum...

semalam semasa bercalling dengan member lama aku terkeluarlah ayat "eleh ain, diam tandanya setuju"...apa aku nak bangkangnya hari nie DIAM TAK SEMESTINYA SETUJU SAJE....pekejadahnya kalau kita diam tiba-tiba nak setuju...memandai jer...

nak-nak kalau orang masuk meminang...

mak : dayah, tadi ali yang tinggal kat seberang kampung tu hantar rombongan merisik...nak meminang kamu..kamu nak tak....??

dayah : ( tengah berfikir..ali mana satu nie? yang kerja polis ke atau engineer tuh...ke yang menganggur dan selalu lepak kedai kopi Mak Joyah tu..hensem ke tak dia tuh...bla bla bla...)

mak : aishh..kamu nie diam pulak mak tanya...diam tuh tandanya setuju latewwww..kira on la nie dayah kan..mak akan cakap kat Ali nanti...

dayah : (erkkk...tak sampai 5 minit pun aku dup fikir..dah kate setuju)..

haaaa....kan naya tuh..ingatkan anak tuh setuju...lepastu heboh satu kampung kata anak setuju kawen dengan lelaki tuh..lepastu anak gadis tiba-tiba cakap "errrrrr..bila masa dayah cakap setuju mak..dayah dah ada pakwe laa"

tak pasal-pasal malu satu kampung..

oleh itu jangan nak memandai nak buat andaian yang diam tu tandanya setuju okeh..mungkin orang tu tengah berfikir apa ayat yang terbaek nak bagi jawapan..

p/s : yang korang pun jangan dup diam lama sangat..bukak la mulut sikit cakap korang setuju ataupun tidak...

Monday, May 30, 2011

sebab berkawan dengan lelaki itu best...

assalamualaikum....



asenya semua antara kita ada kawan lelaki kan..tak kisah laa ramai atau sikit..aku kalau dibilang agak ramai juga kawan lelaki..hanya kawan sahaja takde yang spesel pun..sebenarnya berkawan dengan bebudak lelaki nie banyak faedahnya taw...

kegunaan-kegunaan kawan lelaki   sebab bestnya berkawan dengan bebudak lelaki :

1) bila motor atau kereta pancit kite boleh mintak diaorang tolong..call jep..dyeorang PASTI akan datang dengan segera..takdenya dia akan cakap "ko tunggu la situ, mintak tolong oang yang lalu lalang..aku malas laa nak p"

2) bila korang nak pergi uptown dyeorang boleh jadi peneman..biasalah kan..uptown bukak memalam.. kalau pompuan jep pergi tengah-tengah malam boleh mendatangkan bahaya...so, leyh ajak kawan lelaki jadi peneman..

3) kalau tong gas rumah korang dah kehabisan gas dan perlu membelinya di kedai..korang boleh laa suruh kawan lelaki ..takkan laa korang larat nak angkat tong gas yang berat tuh..memang tak terangkatlah kan..nak2 korang dup umah tingkat 5..takde lift pulak tuh..naya kalau kudrat seorang perempuan angkat barang semua tuh...

4) kawan lelaki boleh teman korang tengok bola..menjadi lumrah para lelaki gila bola...so, takyah risau kalau korang nak tengok bola tapi kawan pompuan korang tak berminat..sebab dyeorang sah-sah akan tengok bola tu..cakap jep korang nak join..pasti HAVOC gilakk..

5) kawan lelaki leyh protect korang...contohnya bila korang dup atas motor..time tuh lampu merah..tibe-tiba ada sekumpulan lelaki yang tak dikenali kacau..member korang ada kat sebelah moto korang terus sound orang yang kacau korang tuh..gempak tak..mesti bangga kalau ada kawan-kawan yang boleh protect korang time kesusahan...

6) kawan lelaki boleh bodek lecturer pompuan nak minta hint untuk test or exam ....kalau lelaki mintak selalunya lecturer pompuan lembut hati sikit...

7) kawan lelaki boleh tolong angkat mesin basuh yang korang beli sampai tingkat 4 umah korang..walaupun terjatuh kat tangga masa angkat mesin basuh tu tetap gagahkan jua sampai dalam rumah..

8) kawan lelaki bila buat lawak memang akan menjadi..mesti akan pecah perut ketawa..sekurang-kurangnya dapat menghilangkan stress jap...

9) kawan lelaki selalunya makan tak kisah sangat...duit pun tak kisah sangat..mintak belanja sekali sekala mesti ON punya...


10) boleh meminjamkan helmet dikala korang tertinnggal helmet semasa amik kawan korang yang baru balik daripada kampung...:)

11) boleh cop tempat kat kedai mamak or mane-mane kedai makan tatkala nak tengok maharaja lawak..yer laa..umah tade astro..pompuan bersiap lambat..so, u can count on them to reserve the sit..

12) walaupun kawan lelaki korang nampak macam selenge mahupun gengster..tapi sebenarnya dieorang caring sebenarnya...kalau ada masalah sebenarnya diaorang boleh menjadi pendengar yang setia dan kadang-kadang boleh menyelesaikan masalah kita jugak...

p/s : thanks kepada kawan-kawan aku kat UiTM..kalau korang baca entry nie mesti akan terasa sebab no 1-12 nie perkara yang korang buat kat aku..thanks beb atas semua pertolongan kalian!!
p/s/s : tak salah rasenya berkawan dengan lelaki..asal kita tahu batasan dan menjaga maruah kita...
p/s/s : aku bukan amik kesempatan..tapi kita berkawan kena saling tolong menolong kan...



Sunday, May 29, 2011

Review | Kirin Selama Perak

assalamualaikum...
.
tade kerja yang dibuat hari nie..so, mau join KSP punya segmen, review-Kirin Selama Perak..


sebab ingin direview

kita hidup nie perlukan perubahan.. dari buruk menjadi yang lebih baik.. untuk mendapat yang terbaik perlukan pendapat dan pandangan orang lain.. kalau ikut kepala kita sorang jep, orang akan kata syok sendiri..pandangn dan kritikan sebenarnya membuatkan kita menjadi lebih maju...so, mau KSP mereview ini blog and ade orang datang mai bagi pendapat and komen mengomen..hehe

muahahha..ayat skema..

jom JOIN..! klik SINI..20 org terawal jep..cepat !!

p/s : first time mintak orang mereview blog..
p/s/s : gudluck final KSP..do ur best..jangan nak bergather-gather sangat..hehe..(jeles)




GA Header & Template Blogspot!

nampak tak banner tuh...kali nie aku nak join GA oleh icik Aliff empunya blogger berdomain www.alieff.com.

wahai icik allief..

---> saya dah jadik follower untuk blog nie..dan pastinya saya tidak mempunyai mana-mana domain sebab takde orang nak bagi free macam yang icik dapat..hehe..so, im still loyal with BLOGSPOT...

---> for sure saya dah tepek besar-besar poster GA nie..

---> header / template idaman :

1) pentingnya simple dan sedap mata memandang
2) kaler biru di utamakan..fun and cool okeh
3) tak perlu kartun-kartun segala.cukuplah sekadar ada gambar ain sebijik kat header tu..like ur header..dapat yang ala-ala gitu pun OK!
4) template pun same..nak yang simple tapi kene ada dia pnya tarikan..:)
5) yang selebihnya depend on ur creativity... i can count on u rite..? kui3 ( cehhh, bajet dah menang kan)

--->sebab kenapa saya patut MENANG :

1) tepat pada masanya, tepat pada ketikanya, tepat pada waktunya saya memang nak tukar wajah blog       saya yang telah lama tak disolek mahupun di make-up kan...:)

2) same jugak dengan reason yang pertama tadi..saya memang nak tukar whole of da body of my blog..asenya memang tulah satu-satunya sebab nape saya nak join GA nie..takde sebab laen melainkan ini satu-satunya..hehe..nampak macam desperate sangat but this is a reality...biarlah....

---> mau tag : @cik ceribdk manis

p/s : untunglaa kalau tuan hamba sudi me make-up kan saya punya blog..kalau menang nanti ain belanja coki-coki mau...rasuah sikit :)

jom join GA nie ...klik SINI..





DINNER....?? memeningkan kepala wanita...?

assalamualaikum....

tetiba jer aku nak cerita pasal dinner hari nie..awat eh...actually pagi tadi tiba-tiba member aku mesej tanya pasal dinner..dia suruh aku kasik idea untuk pakai baju apa time dinner tempat kerja dia nanti..bajet aku nie perunding imej ke hape..adess..tapi aku kasik tips la sikit setakat mana yang aku tahu..kalau lebih-lebih nanti bagi ajaran sesat pulak...

tak diakui dinner or function memang memeningkan kepala lebih-lebih lagi golongan perempuan...dan aku salah sorang daripada golongan tersebut..pantang ada dinner mesti dup pening kepala nak pakai apa, kasut apa, baju apa, kaler apa...

lebih hangen lagi bila dinner akhir sem...dah laa akhir-akhir..memang duet dah paras merbahaya..nak tak nak kol mak mintak duet..alasan 'nak beli baju wat gi dinner la mak'..ohh..siyess tebal muka...nak wat camne dah bajet tade kan...

tambah pening kepala kalau tema dinner pelik-pelik yang menyusahkan diri untuk cari baju...mau pecah kepala fikir..siap cari kat internet lagi cari baju apa yang sesuai..lagi gilang gemilang bila siap bermesyuarat dengan classmate or housemate nak pakai baju apa...

kalau dinner last minit lagilaa..pakai jer baju yang mane ada..maen match jep..pergi dinner tengok semua orang pakai baju mengalahkan selebriti dan kite selekeh gilakkk...tahan jer laaa sampai majlis abes..huhu

hmmm..lumrah wanita nak cantik kan..mesti nak yang terbaek kan..aku tak tahulah korang pening ke tak pasal pakaian nak pergi dinner nie..tapi aku NUR AIN NORDIN mmg sentiasa pening setiapkali dinner..adesss!!!

nie ade beberapa gmbar aku dinner..layan jer !

dinner sem 4- 'selebrity santai'


dinner sem 2- 'mismatch'

missmatch @ disaster dinner
dinner sem 3- 'monochrome'
monochrome night
tema disaster dinner or mismatch - kiteorang kena pakai apa-apa baju asalkan baju yang dipakai tu nampak macam 'disaster' or tidak sepadan atau tidak matching...siyesly aku sangat pening nk pakai ape..
monochrome dinner - dari atas sampai bawah kene 1 kaler jep..kalau korang pilih putih seluruh pakaian korang kena warna putih..huhu..jenuh nak mencari..kui3
selebrity santai - aku pun tak taw selebrity camne..yang pntingnya memang aku tak perabih duet langsung..aku pakai yang mane ada.. siyessly aku takde idea sangat time tuh...so sad...:(

tapi aku tak kisah pun sebanyak mane aku selekeh yang pentingnya aku makan dan mengisi perut aku yang comel nie dengan semua makanan yang ada..apa brand pakai lawa-lawa tapi makan ciput jep..dah la bayar mahal-mahal kan...yang pentingnya MAKAN sampai KENYANG !!!!


Saturday, May 28, 2011

pulut durian + cendol pulut tapai.....sedap gilakkk!!!

assalamualaikum....hari nie aku nak cite pasal makanan..hahha....saje jep..huhu..layan jer l..

PULUT DURIAN

pernah tak korang makan makanan nie...bukan durian semata-mata tapi makan durian bersama-sama santan dan pulut..mungkin ada yang familiar dengan makanan nie tapi mungkin ada yang tak tahu langsung durian boleh dimakan bersama-sama dengan benda alah nie semua....


selalunya durian + santan + pulut dicampur sekali bersama-sama gula biasa dan gula melaka..sodap!!!!

 CPT ( cendol pulut tapai)


mungkin dah ramai yang pernah makan benda alah nie...persis ABC tapi bukan ABC...dalam dia ada pulut + tapai + cendol)

aku pernah makan kat Shah Alam CPT nie..tapi CPT kat Shah Alam dia guna tapai beras..kalau kat kelantan guna tapai ubi kayu..sedapp giler makan masa cuaca yang panas ..nak-nak cuaca pada masa sekarang yang howt gilakk!!!
tapai ubi kayu- ikhsan google
kalau datang kelantan pergilah cari CPT nie kat stadium Sultan Muhammad ke IV..femesss!! memang penuh hari-hari..:)

p/s :: makanan nie aku dapat free jep sepanjang praktikal nie..huhu...

Tuesday, May 24, 2011

belakang ada hantu...

assalamualaikum....


cerita ini adalah satu kisah benar...kisah ini bermula apabila aku dan member aku terpaksa masuk UiTM pada awal-awal pagi..dalam pukul 6.10 pagi ....kami dikehendaki untuk berada di Pusat Inovasi UiTM untuk bertolak pergi UPSI sempena pertandingan Alam Sekitar....


tetapi malangnya pada pagi tu kiteorang bangun agak lewat daripada masa yang ditetapkan disebabkan tidak sedar alarm berbunyi ataupun alarm berbunyi tetapi kami terus lagi menyambung tidur...kelam kabutlah kiteorang berdua bersiap kerana agak kelewatan dan membiarkan kawan-kawan yang laen menunggu di UiTM...


selepas bersiap aku dan member aku pergi UiTM dengan menaiki motor..kawan aku yang menunggang..dan aku cuma jadi pembonceng yang setia...


dalam perjalanan pagi  tu suasana masih lagi gelap gelita tetapi kami bersyukur kerana ditemani lampu-lampu jalan walaupun cahayanya agak samar-samar..walaupun awal pagi tetapi jalan Shah Alam tidak kosong dengan kereta dan motor yang lalu lalang....barangkali untuk mengelakkan jammed jadi bertolak masa awal pagi lagi...bagus betol orang Shah Alam...


sepanjang perjalanan masuk UiTM aku dan member aku, nabila bukan nama sebenar cuma mendiamkan diri..melayan perasaan masing-masing...tambah-tambah lagi bila mata masih lagi mengantuk...so, diam jerlaa atas EGO tuh...
ikhsan google
perasaan aku dan nabila tiba-tiba merasa pelik apibila orang dalam kereta mahupun atas motor melihat kami dengan pandangan yang agak pelik..kalau seorang mungkin takde ape-ape tapi kalau dah hampir semua orang kat atas jalan tu tengok pelik jep memang agak cuak laa kan...tapi nabila tetap cool dan meneruskan perjalanan walaupun sebenarnya hati sangat cuak..aku dan nabila masih  diam..tetapi masing-masing sebenarnya tengah berfikir ape yang terjadi sebenarnya...


dalam hati nabila berkata 'entah-entah ada hantu kat belakang aku, sebab tu semua orang tengok pelik jep'...
matanya tertumpu kat cermim sisi EGOnya itu untuk melihat apa yang ada kat belakang...tapi hampa..takde pun hantu seperti yang difikirkan..cuma ada aku dengan muka selenge...nabila terus pecut motornya untuk segera sampai ke UiTM..


setelah sampai kat pintu pagar utama UiTM aku tiba-tiba gatal kepala...aku pun garulah...DEMMMMMMMMMMMMMMM..!! patut lah semua orang pandang kiteorang..aku tak pakai helmet rupanya..takdenya hantu yang nak membonceng bersama aku...nasib baek takde polis mahupun JPJ sepanjang perjalanan..mahu kena saman..


yang hairannya pakguard tak tahan pun aku yang tak pakai helmet nie..tak perasankah dia??yang si nabila lagi satu..berapa ratus kali jenguk belakang tapi masih tak perasan yang aku tak pakai helmet..aku lagi la bongok..takkan tak terasa kepala tu ringan sebab tak pakai helmet..owh..kenapa kami tak perasan semua tu...mungkin tengah mamai kot atau memang ada 'makhluk' tuh kat motor kiteorang.....tettttttttt........


p/s : cite nie memang benar..pengalaman aku dan member aku..

Monday, May 23, 2011

rasa macam diri ini sangat bengap....

assalamualaikum....


minggu nie minggu ke dua aku praktikal..minggu nie lah banyak buat kerja..baru rasa diri ini sangat BEKERJAYA (padahal merungut bagai nak rak)....tapi takpe..bak kata lecturer aku  pergi praktikal bawak timba, t amik ilmu banyak-banyak..hehe..student yang baek kan aku nie...


tapi semalam ada satu peristiwa yang aku rasa diri nie sangat bengap..arghhhhhh..


cerita bermula bila bos suruh aku masukkan data pasal sebut harga untuk tender projek kat tempat aku praktikal nie guna microsoft excel...aku dah cuak dah sebab aku jarang or tak pernah guna pun benda alah nie..almaklumlah  sepanjang aku belajar takde nak guna microsoft excel nie sangat...powerpoint dan microsoft word banyak laa...


nak dijadikan cerita bila aku tiba-tiba masukkan data tuh tu tiba-tiba menatang lain yang terkeluar dan nombor-nombor yang aku masukkan tu hilang entah ke mana....dia jadi camni ##############...arghhh..aku dah cuak...aku ingat lappy bos yang wat hal...:)


menatang ni lah yang keluar yang gantikan nombor-nombor aku taip tu...aku pun dengan takde perasaan tanya la bos..


aku : bos, nape kua camnie...?


bos : errr..awak nie budak sijil ke budak degree...?awak jangan nak malukan saya...(sambil senyum-senyum)


(dalam hati aku...pehal mamat ni tanya macam tu lak...) 


aku : cuma senyum-senyum sambil wat muka blur...


bos : kotak tu kecik sangat sebab tu nombor-nombor awak tuh jadi macamtu..try lebarkan sikit kotak tu ..hah!! kan dah keluar nombor-nombor tuh..(sambil tersengih yang amat memilukan hati aku)


demmmmmmmmmmm!!! rasa macam nak tercabut jantung aku..ape punya bangangnya aku boleh tak tahu benda alah nie...giler malu weyh..ase nak sorok muka kat dalam laci..naseb baik tak muat, kalau muat memang dah lama da aku masuk dalam tu..


hmm..takpelaa..at least sekarang aku dah expert dah guna microsoft excel..kononnya lah..hahha..suka praktikal nie sebab aku leyh jadi engineer kejap..kui3



pesanan ringkas : microsoft excel banyak digunakan dalam alam pekerjaan nie..so, tambahkan ilmu anda dengan belajar benda nie...nanti takdelah nampak diri ni hina sangat....





Friday, May 20, 2011

hebatnya cinta si teruna kepada si dara....ungtunglaaa...

assalamualaikum...


dalam hal yang cintan cintun nie pelbagai perkara boleh terjadi..curang mencurangi nie da menjadi lumrah manusia yang berhati hitam....kenapa perlu curang...?? kalau dah tak sayang bukankah lebih baik kalau berterus terang...


di sini aku ada cerita yang tak benar...jeng jeng jeng..!!


di hari yang indah dan permai...si teruna mengatakan "aku cinta kepadamu" kepada si dara....si dara gembira tak terkira..mereka bercinta cintun bagai nak rak...bagai nak gila..si dara merasakan saat itu adalah kenangan yang terindah dalam hidupnya.. 



si dara yang sangat childish tu suka sangat tengok cerita ULTRAMAN..si jejaka yang diaanggapnya matahari seringkali menemani si dara menonton cerita tersebut..setiap detik saat buat jiwa si dara rasa bahagia...


tapi kebahagiaan itu cuma sementara...si teruna akhirnya pergi jauh meninggalkan si dara tanpa sebab yang pasti....si dara terpaksa melepaskan si teruna pergi kerana kata si teruna "darling, abang pergi untuk kegembiraan darling...untuk dapatkan sesuatu yang akan membahagiakan kita...tunggulah abang..."

si dara menunggu dengan kesetiaan..dengan hati yang rawang..mengharap kekasih hatinya itu akan pulang..benarlah kata orang penantian itu satu penyeksaan..yer..si dara terseksa dengan penantian yang tidak berkesudahan itu...

suatu hari si teruna kembali...hati si dara riang tak terkira..akhirnya kekasih hati kembali ke pangkuan...tapi.......hancur luluh perasaan si dara bila terlihat kelibat yang tak dikenali di sebelah kekasih hatinya...demmmmmm...sampai hati si teruna...si dara berlari meninggalkan si teruna...tapi si teruna wat derk jep..hampehhhh!!! si dara keep running....





running



running



running



running



running



rupa-rupanya di sisimu adalah seekor ultraman..hadiah untuk aku..selama 10 tahun merantau rupa-rupanya ultraman yang si teruna cari...insiden ini disebabkan si dara menangis tak henti-henti apabila ultraman pengsan ketika melawan raksasa dalam tv..tetapi si dara menganggap ultraman kesayangannya telah mati...kerana tak sanggup melihat tangisan si dara, si teruna pergi ke jepun untuk mencari seekor ultraman bagi membuktikan yang ultraman masih hidup..begitu hebat cinta si teruna....


~~tamat sudeyh~~

 p/s :: ending yang mengarot...tak tahu nak buat ending ape......keh2
p/s/s :: jangan berani kutuk ape yang aku lukis nie..berani kutuklaa.. HAHAHA (evil gelak)







13 Alasan Tipikal Wanita Yang Enggan Menutup Aurat.

assalamualaikum....


aku nie nak bagi nasihat kat orang takut sikit sebab takut terbuat atau pernah terbuat juga kesalahan tersebut...nanti apa orang kata..mungkin ada orang kata macam nie
"cermin la diri dulu, sebelom nasihat kat orang..berlagak ustazah..ko tu bajet baek jep".. 


tapi apa salahnya mengingati sesama sendiri sambil itu mengingati untuk diri sendiri juga...betul tak? 


Pernah nasihat atau tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat? 
Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu. Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka.

1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke?

-Yang pasti, tak tutup aurat, kompom masuk neraka.

2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.
-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. "Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia". Samalah dengan tudung. Tudung pula yang disalahkan, " pakai tudung tak mestinya baik..bla...bla...bla..."

3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.

-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.

4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.

-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?

5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.

-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?

6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.

-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.

7. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa.

-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?

8. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.

-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.

9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.
-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.

10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)

-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?

11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.

-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.

12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..
-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.

13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.

-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam.“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan, tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan melindungi diri kamu.”

by Muhammad An-nas on Wednesday, May 18, 2011 at 2:12pm.


artikel ni member aku post dekat FB alumni sekolah S.K. chenderong batu (sekolah rendah aku)...


adakah kita menutup aurat selama ini??? hmmmm...........

Sunday, May 15, 2011

aku kembali ke zaman sekolah...deja vu??

assalamualaikum.....


hari nie hari pertama aku praktikal..praktikal hari nie membuatkan aku teringat zaman persekolahan aku dulu,,,huhu...seakan-akan sama..


tang mana yang samanya...???


1) sebelom tido mak aku dah membebel suruh iron baju...takut aku bangun lewat esok..nanti kelam kabut nak pergi kat tempat praktikal...sama macam sekolah dulu...mak aku akan bebel kalau aku lambat iron baju..errr..aku tipu..mak aku iron baju aku dulu...:) actually membebel sebab aku tak kemas barang-barang nak pegy sekolah esok...


2) pukul 6:00 pagi da kena kejut oleh mak aku dari tidur...sekolah dulu pun sama jep..mak aku akan kejut pergi mandi n then pergi sekolah...bezanya sekarang, aku pergi mandi n then pergi praktikal...


3) sebelum pergi tempat praktikal, mak dah sediakan sarapan..harinie cekodok jagung bersama air tea...jamah sikit jep..sebab cuak..sori mak...same goes dengan pergi sekolah dulu-dulu..mak akan sediakan sarapan sebelum pergi sekolah...


4) sebelom pergi sekolah dulu mak akan bagi duit poket...sekarang pun bagi lagi wat belanja kat tempat praktikal..hampehhhh..wat malu jepp...


5) cium tangan mak dan ayah before pergi..sama juga dulu-dulu..wajib cium tangan before pergi sekolah...


6) lambai tangan..huhu..akan melambaikan tangan dengan aktifnya....dulu, kini dan selama-lamanya...


7) dulu balik sekolah, mak akan tanya..'macamana belaja hari nie??best tak sekolah ?'..hari nie mak tanya...'macamana praktikal hari nie? best tak?'....


8) malam sikit mak tanya ' takde kerja ke yang bos bagi, kalau ada buat-buatlah...tak payah layan sangat FB tu..' kalau dulu mak mesti tanya 'takde kerja sekolah ke hari nie, kalau ada buatlah...tak payah dup maen anak patung tuh sangat.."


dan esok peristiwa tu akan berulang.............


dah lama aku tak rasa macam nie..last masa sekolah rendah..darjah 6..maklumlah aku dari tingkatan 1 dah tinggal kat hostel..lepas tu matrikulasi..dan sekarang UiTM...tak sangka sekarang masih berkesempatan lagi nak mengulangi perbuatan dulu-dulu..:)


HOOREYYY...hoy hoy.....


sekolah dulu...:)





Friday, May 13, 2011

praktikal...? harus make up ke ..?

asalamualaikum...


aku bakal menjalani latihan industri aka paktikal...sejuk seluruh badan..aku tak pernah bekerja...eh eh..pernah laa..kerja 2 minggu jep..kat KFC...tapi aku blah lepas tu...tak tahan..letih siot..owh manjanya.!!! tapi biarlah..at least aku ada pengalaman jgak kan..hahaha..gaji pun dapat walaupun tak banyak..time kasih KFC PUCHONG...


esok aku dah start praktikal kat KB....menakutkan dan agak cuak di situ..semoga esok dan hari seterusnya berjalan dengan lancar...amin..


yang bermain kat fikiran aku nie harus make up ke muka time praktikal nie?? lupa lak nak tanya time meeting hari tu.harus ke? perlukah? pentingkah..?? aku nie dah la failed bab-bab makeup segala...kalau pakai iye liner mungkin boleh walaupun tangan aku menggeletar nak pakaikan bnda tuh kat mata..dah la kena ambil masa lebih dari 10 minit nak pakai benda tuh...senang cite..MEMANG AKU TAK PANDAI MAKE UP...hahha..jakun btol la ko ain...


tapi jangan ingat aku tak pandai make up bermakna aku tak ada barang make up..berlambak kot cuma tak digunakan jep..maklumlah kakak aku pembekal alat-alat make up..so, kalau dia dapat yang free tu dia bagi aku..hampehhhhhhhhhhhhh!! kedekot......


esok aku dah buat keputusan nak bangun awal sebab nak conteng sikit muka aku..mungkin sejam lebih awal...hahaha..semoga muka aku tak jadi muka hantu nanti........


aku make up time dinner jep..tu pun suruh orang make up kan....


p/s :: doakan praktikal aku selama 2 bulan nie berjalan dengan lancar yep......:)





Tuesday, May 10, 2011

restoran terkenal seksyen 7, Shah Alam berhantu?

assalamualaikum...

mesti korang yang selalu lepak kat area seksyen 7 tertanya-tanya kan restoran tu kat mana....? kenapa tak pernah dengar pun benda nie..

aku dapat cerita nie melalui kawan aku..katanya ada seorang ustad makan kat restoran tettttttttttt kat seksen 7 tuh..beliau order la apa yang beliau nak makan...selepas order tu mata dia tertumpu ke arah periuk yang di dalam restoran tersebut....

alangkah terkejutnya beliau apabila terlihat satu lembaga yang menjijikkan berhampiran dengan periuk tersebut...muka lembaga itu sangat buruk lagi jijik...sukar untuk digambarkan.....( member aku cerita sampai situ jep)

mungkin bagi korang nie cerita yang takde apa-apa...tapi bagi aku yang hampir setiap hari lalu kat restoran tuh mesti akan meremang jugak laa...iyer laa..bagaimana kalau tiba-tiba  muncul lembaga tuh melayang kat atas kepala aku..mau aku pengsan kat situ...

aku pernah gak makan kat restoran tettttttttttttt tuh dan pendapat aku yang serba jahil dan banyak songeh tentang masakan nie taklah sedap sangat pun..tapi setiap hari memang penuh la orang yang datang makan kat situ...tak kira siang atau malam..baru-baru nie restoran tuh ada bukak satu cawangan baru..area yang sama jugak...dan dua2 restoran tuh masih dipenuhi orang ramai....

member aku cakap kemungkinan kedai tersebut mengamalkan pelaris..persoalannya sekarang apakah hukum menggunakan pelaris tersebut...??

dan aku terus check google...dan ini jawapan yang aku dapat...


Khurafat sekiranya mempercayai sesuatu itu boleh mendatangkan keuntungan atau kebaikan, seperti yang kita maklum dengan berusaha sahaja Allah SWT akan mengizinkan sesuatu itu dengan kehendakNya. Sekiranya kita mempercayai benda lain selain dari kuasa Allah SWT ditakuti ia boleh merosakkan aqidah kita sebagai umat Islam.
Adalah lebih baik sekiranya mengamalkan ayat-ayat Al-Quran dan dijadikan doa dalam kehidupan seharian. Ini kerana ayat-ayat Al-Quran telah jelas dan mencukupi kehebatannya tanpa perlu ditokok dengan sesuatu perkara atau benda lain untuk dijadikan simbol atau alat yang kononnya dapat memberi keuntungan.
 wallahua'lam.. ( diciplak dari website soaljawab.jais)

  
p/s : sejauh mana kebenaran cerita ini..?? Wallahualam....mungkin ada orang yang sengaja mengadakan cerita kerana iri hati dengan kemajuan restoran berkenaan...

p/s/s : kalau berniaga janganlah mencari jalan mudah...walaupun duit datang bertimbun tapi kalau tiada keberkatan tiada gunanya juga....


Bersama FL: Impian Saya


baru abes exam nie bosan lah pulak..selalunya dup melepak dengan buku-buku jep (perasan seketika)...tiba-tiba tersangkut kat blog atiq salleh...rasanya dah lama aku tak join segmen nie..hehe..tanpa segan silunya di sini aku nak join segmen atiq yang bertitle Bersama FL : Impian Saya...

dear atiq :: ain taknak cakap impian yang baek-baek sebab semua orang memang ada impian macam tu...hehe

Impianku...

pertama :

nak kawen dengan anak raja...bermulanya impian itu semenjak zaman kecik-kecik lagi setelah mendengar bedtime story oleh mak...untunglaa jadi cindrella kan..dapat kawen dengan anak raja...bertambah kuat lagi keinginan apabila tengok Prince William kahwin dengan Kate..cess...melepas..

kedua :


nak memiliki kereta nie...hahha..style kan...bayangkan kalau bawak kereta nie di bumi Malaysia..mesti tak lepas mata orang pandang...nama kereta nie Bugatti Veyron 16.4.. tak mahal pun kereta nie cuma
 RM 4,168,228..dapat dibeli setelah aku culik Cristiano Ronaldo dan mintak duit tebusan...10 pun boleh beli kot...

ketiga :

nak tambahkan ketinggian...hahahha...tak banyakpun...sekaki cukuplah...asalkan tak nampak kontot bila pakai dress labuh...muahahha


cukupla tuh..banyak-banyak nanti atiq tak larat nak baca....

di sini aku nak tag :

jom join ramai-ramai segmen nie....:)

p/s :: semua impian tu tak menjanjikan apa-apa...cukuplah hidup ain sentiasa bahagia di dunia dan diakhirat sana.....amin







aku dah bebas dari kecaman pengganas...

Alhamdulillah....


wahh..pengganas la sangat....exam adalah pengganas bagi aku kerana mengkucar-kacirkan hidup aku yang indah ini selama hampir sebulan nie....


setelah bertungkus lumus, bersengkang mata, memerah otak, bergelumang dengan buku, tido bertemankan nota-nota kecik, dan lenaku bersama-sama dengan jawapan past year..kononnye laa...Akhirnya aku dah boleh melalak sesuka hati...


yeayy..exam da habes da...


huhu..da lega da sekarang...tapi kena bersedia untuk pratikal cuti semester nie...tak sabar dan sedikit cuak sedikit...harapnya semua berjalan dengan lancar...amin...


plan lepas exam before praktikal bermula......


tido puas-puas...qada tidolah kononnya...

nak online sampai bosan

nak menghabiskan duit makbapak before balik kampung...

nak berjoli...

nak berpoya-poya....

n many more yang tak sempat berfikir dek akal.....



p/s :: plan nak p sunway hari nie maen ice skating...tapi tiba-tiba plan tak jadik..:(



Saturday, May 7, 2011

mak, nak mintak tolong bank in duit....

assalamualaikum...

sejauh mana kasih sayang kita terhadap ibu kita...adakah setinggi gunung Everest, adakah sebanyak duit dekat bank, adakah sebanyak air di lautan Atlantik...hmmmm...

ingat lagi bila aku kecik-kecik dulu, mak aku ada kedai makan.. sebelum pukul 5  pagi mak dah bangun ..siapkan apa yang patut...kalau tak silap aku umur aku masa tu 5 tahun....masa tu aku tak paham apa-apa lagi..dalam pukul 6 mak kejutkan aku ikut dia kat kedai...yer laa..umah takde orang..aku kan sekolah time tuh.. mandi, pakai, minum, makan dan tidurpun kat kedai mak aku...begitulah seterusnya keadaan aku sampailah aku masuk sekolah rendah...

tapi masa aku darjah 3 mak aku tiba-tiba berhenti mengerjakan kedai makan tuh..aku pun tak tanya kenapa..aku buat "dono" jep..sebab aku tak reti apa-apa lagi..sebab aku malas nak tanya...masa tu aku lebih suka bermain lompat getah dan bermain ting-ting daripada bertanya hal-hal yang sedemikin rupa...semenjak hari tu mak aku jadi suri rumah sepenuh masa....

aku masuk sekolah menengah baru aku tahu kenapa sebabnya...tu pun sebab makcik aku yang cerita..dia kata mak aku tutup kedai tu sebab aku...aku tanya kenapa sebab aku? sedangkan aku kecik lagi masa tu...makcik aku tanpa segan silunya menjawap persoalan aku dengan mulut terbuka...mak ain sebenarnya rasa yang dia dah abaikan ain sebab busy dup kedai jer....terpaksa susahkan ain bangun pagi-pagi untuk ikut ke kedai...balik sekolah takde orang kat rumah...kena pegi kedai nak makan...bla bla bla...dari A sampai Z makcik aku cerita...tersembur air liurnya..tapi aku membiarkan sahaja cecair itu membasahi pipiku..euWWWW...

selepas dengar cerita tu..baru aku paham segala-galanya..yer laa..kedai makan mak semakin maju dulu..tiba-tiba takde ribut takde taufan nak tiutup kedai tu..

sayu giler aku time tuh...padahal aku rasa aku bukannya anak yang terabai dulu...walau aku kena bangun awal pagi, aku boleh sambung tido kat kedai mak aku..memang ade bilik kat situ..mandi dulu pun mak aku yang tolong mandikan waktu dup kedai...mak aku campur air panas + air paip sebab taknak aku kesejukkan...mak aku masih boleh pergi kat tadika aku belajar kalau ada function apa-apa....

hmmmm..besar sangat pengorbanan yang mak aku buat nak besarkan anak bongsu mak nie..sanggup korbankan kedai yang bagi untung beriban satu hari tu demi aku (tipu jerr)..kalau tak mesti mak dah jadi bussineswoman terkenal dah sekarang..^^

tapi sekarang aku asyik mintak duit jep ngan mak..kejap-kejap kol.."HELLO, MAK SIHAT TAK HARI NIE..? WAT PE? DAH MAKAN KE BELOM ? LAUK APE ? RINDU MAK LAA...ERRRR SEBENARNYA AIN NAK MINTAK MAK TOLONG BANK IN KAN DUIT...TAK BANYAK PUN...SERIBU JEP..hehe"

hahaha..bapak kejam nya aku...

ain sentiasa berdoa agar Allah panjangkan umur mak  supaya ain dapat membalas pengorbanan yang mak lakukan..walaupun tak termampu untuk membalas semuanya...amin

HEPI MOTHER'S DAY MAK..
i luv u soo much.....

p/s :: mak aku selalu cakap, dia nak tengok anak-anak dia ade kehidupan yang baik sebelom dia menghembuskan nafas yang terakhir...T_______T

ni jer pict y ade..yang len aku plak y sexy n mexy..hahaha


Friday, May 6, 2011

lupakah kita padaNYA......

daripada Dia kita datang, kepada Dia kita kembali...tapi sejauh mana kita ingat kepadaNya..tanggungjawab kita sebagai khalifah di muka bumi ini pun tak terbuat...suruhanNya pun kadang-kadang kita abaikan...paling teruk kita terus lupa kepadaNYA...bermulalah hal yang kecik kepda perkara yang lebih besar....



bila kita senang, kita lupa kepadaNya...

bila kita tengok wayang,  kita lupa kita belom mengerjakan solat

bila kita dapat rezeki, kita lupa nak sedekah sebahagian rezeki terseut kepada orang yang memerlukan

bila kita lepak-lepak dengan member beberapa jam, kita lupa yang kita tak pernah selama itu berzikir memuji Allah...

bila kita bergosip tentang artis-artis, kita lupa kita juga ada banyak keburukan...

bila kita mengutuk orang lain, kita lupa kita juga ada juga cacat celanya...

bila kita makan, kita lupa membaca Bismillah..

bila kita terselamat daripada musibah, kita lupa utuk mengucapkan Alhamdulillah kepadaNya...

bila kita mendapat apa yang kita idamkan, kita lupa mengucapkan syukur kepadaNya...


bila kita menyambut hari kelahiran kita, kita lupa yang hidup kita semakin singkat....


bila kita berkasih dengan awek or pakwe kita, kita lupa kasih Allah kepada kita....


bila kita dalam kebahagiaan dan kesenangan kita terus lupa untuk mengingatiNYA.....


banyaknya yang kta lupa..kenapa? mengapa? mungkin kita terlupa yang kita hidup di dunia adalah hanya untuk sementara...takde yang kekal melainkan di akhirat sana...

tidak kuatkah keimanan kita kepadaNYA..sehingga kita melupakanNYA...

p/s :: semoga Allah megampunkan segala dosa kita semua ..amin