Wednesday, June 22, 2011

rabbit for sale


 assalamualaikum..

Mesti ada orang ingat aku kejam oh nak jual menatang yang comel dalam entry my petty semalam.Sebab menatang tu nak kena jual ialah 'reban' dia dah tak muat dah. Rebit ni semua ada dalam 30 ekor kot. 2 'reban' dah dibina. Tapi generasi rebit nie semakin bertambah. Start bela 3 ekor jep. Tapi sekarang ada 30 ekor. Sebenarnya lebih lagi tapi ada yang dah kena jual dan ada yang mati. Nak beli tak. Comel-comel semuanya. Ni gambar sebahagian daripada rebit-rebit tuh.








Aku memang sayang kat rebit-rebit ni so, kalau sesiapa nak beli kena ada ciri-ciri tersebut :

1) Penyayang - kalau tak pandai dan malas nak jaga baik takyah beli. Tapi tak susah pun nak jaga rebit ni

2) Niat untuk membelanya- Kalau korang beli untuk buat sate arnab memang aku takkan jual lah. Tak faham betul binatang yang comel nie pun ada yang sanggup makan.

3) Tak boleh beli sekor. Kena beli sepasang. Kesian ah nanti dia takde partner kalau beli sekor. Sunyi. Kalau sunyi rebit tuh pendek umur.

Rebit-rebit ni ada makanan khas dia. Tapi dia makan jugak daun-daun hijau dan buah-buahan. Rebit ni tak demand pun. Takde pulak dia mintak nak makan carrot saja. So, don worry la. Takkan habes pun duit bela rebit ni.

Tapi kalau nak beli memang kena ambil sendiri kat rumah aku di Kelantan. No delivery ( dekat dengan rumah boleh laa).HEHE.takkan nak post rebit ni. Matilah nanti. Lagipun mesti nak pilih sendiri yang berkenan di hati. Kalau ada bebudak Kelantan yang berminat boleh jer hanta kat inbox FB. maceh.

p/s : tempat tinggal ayam orang panggil reban, tempat tinggak lembu orang panggil kandang, tempat tinggal arnab orang panggil apa ek??


23 comments:

Nur Liyana said...

org panggil rabbit hut.hahhaha


comelnyer..yana nak makan pun tak snggup rabbit nie..huhuhu...

teyn teyn said...

comelnyeee rebittt tuuu .

Abu Huzaifah said...

comel2 semua... huhu...

kalau arnab org pnggil rumah arnab.. ok tak?

nurAMALLINA said...

Rebittt, i coming! Hahahha

SheyPull said...

REBEBET.....:P


JOM singgah blog saya nak...kenapa ye kite perlukan orang yang memahami diri kite?

Anum said...

hai
nice blog
salam perkenalan
follow me back
thanks

Farah Amira said...

comel nye rabit~~~
kt umah sy ade kucing 12 ekor. parsi.
kite tuka nak kita tuka.. heheheh

meaw said...

minat tapi geli,huhuhu....

ain revival said...

@nur liyana ::

huhu..abang pernah ckp nak smbelih rabbit tuh..haha..xsnggup~

ain revival said...

@teyn ::

taw tape..hehe

alif haris said...

hehe .. nk bela cume kt sini xde reban .. huk3 ..

ain revival said...

@abu huzaifah ::

haha..rumah arnab ?? xrock lngsung~

ain revival said...

@nur ammalina : welcome~

ain revival said...

@sheypull..

yess!

ain revival said...

@anum :: thanks~

ain revival said...

@farah amira ::

waaaaaa...nak kucing PARSI tuh.mst sgttt comell~

jom tkar !!

ain revival said...

@meaw ::

huhu..mst x suka binatang ade bulu ni..

ain revival said...

@alif haris ::

bina lah reban tuh :)

Azhafizah said...

comey..dah pernah bela rebit..tapi hampa..mati..sebab tak pandai nak jage..skang bela kucin je..huhu

Raji and Yeen said...

tapi mcm comel jer kalau dia makan carrot..
ak teringin nak bela..
tnggu lah dah ada rumah sndri yg ada taman yg besar dan hijau boleh bertanam2 bunga boleh lepaskan mereka berlari bersuka ria di sekeliling taman..
terberangan lak kt sni*

Nour Akmal said...

wahhh...comel2 semuanya ni..
bisnes rabbit ye...gud2..

chemay said...

comel nye rabbit2 tuhh.
nakkkkkkkk

ABU said...

mata dia mera..hehehe comel