Saturday, February 19, 2011

plagiarism @ copy paste..pernahkah wujud dalam hidup kamu??

assalamualaikum....
dah lama rasanya aku tak post entry baru..busy dengan aktiviti keduniaan..baru balik dari puchong, umah kakak aku..meet my parent yang datang dari kelantan..terubat rindu aku...hehe..

hari nie aku nak cerita pasal plagiarism..pernah dengar? kalau korang student mesti familiar dengan aktiviti plagiarism atau lebih dikenali dengan aktiviti copy and paste..meniru segala bentuk tulisan orang lain tanpa mengubah penulisan asalnya..definisi daripada ain revival..tak kisah la copy dari internet atau mana-mana buku..tetap dipanggil plagiarism...sangat popular aktiviti ini masa aku melangkah kaki ke UiTM Shah Alam...dan aku dengan pastinya 70% of the student menggunakan plagiarism untuk menyiapkan assignment mereka..betol atau salah?? sapa setuju mereka adalah orang yang terbaik yang pernah aku jumpa..hehe


adakah aku pernah terlibat dengan gejala terkutuk nie...??absolutely YES...aku akan dipanah petir kalau aku jawab NO..tolong jangan cakap aku jahat sebab korang pun sama jer kan..alaaaa..mengaku jer laa..takyah dup malu-malu..

aku pernah terlibat dengan gejala ini masa awal-awal buat assignment dulu..sebabnya aku sangat malas nak olah ayat bagai... maklumlah semua assignment kena typing..so, cari isi dalam internet.. .cuma copy and paste..DONE..!! tapi bila kesedaran muncul aku mula menjarakkan diri aku daripada kegiatan yang tidak sihat itu..harapnya lepas nie plagiarism tiada lagi dalam kamus hidup aku..ceh ceh ceh...
katakan TIDAK kepada jenayah ini..
actually bukannya susah pun korang nak elak benda nie..cuma perlu memahami ayat dan olah dalam ayat korang sendiri...dalam dunia blogging pun terjadi benda nie..copy entry orang lain dan selamba badak jep paste kat blog sendiri..banyak cantik muka korang..senang-senang jer nak mencuri hasil titik peluh orang lain..tu boleh dikira mencuri kan?? korang tau sendiri kan apa balasan orang yang mencuri....=))

p/s :: sekarang ni da ada software untuk detect plagiarism..so, kena pandai pandai lah edit assignment korang tuh...kuikui..sebab tu aku takut nak copy and paste ..nanti terkantoi..tak pasal-pasal FAILED subjek tuh..huhu


hmmm..korang pernah tak ada hubungan terkutuk dengan Mr or Mrs plagiarism nie??hehe

34 comments:

NyetNyet said...

bhaha :) setuju betol a an. keke ak selaaaaalu cm tu. skrg insaf siket lah. btw, imissyou :(

fizalinolie said...

Hehehe... Entri yg bgus.. Aku pun pernah buat masa 1st year study kat unimas... Hahahaha... padan muka dpt 5/15 jer mark assignment.. Tapi lepas 2 dah tak buat dah. btol kata awak bukan susah pun nak olah ayat yang penting pemahaman... Cish! mcm pandai sangat... :)

fizalinolie said...

Hehehe... Entri yg bgus.. Aku pun pernah buat masa 1st year study kat unimas... Hahahaha... padan muka dpt 5/15 jer mark assignment.. Tapi lepas 2 dah tak buat dah. btol kata awak bukan susah pun nak olah ayat yang penting pemahaman... Cish! mcm pandai sangat... :)

ain revival said...

@Nyetnyet ::
aku taw kite same..kui3..miss u too lah dear~

ain revival said...

@fizalinolie ::
taw xpe..lcturer bleyh detect jep sapa yang buat benda nie..xpasal2 marks ckit..hehe..
sama ng aku lah~

Asrul "iLham" Sany said...

sbg penulis plagiat adalah sgt2 keji...

p/s : udah folow harap u folow n komen my blog as well ;D

ain revival said...

@Asrul "iLham" Sany ::
yup2..sokong sgt2~

krole said...

wuahhh!!stuju2..ngeee~

ain revival said...

@krole ::
hehe..haruslaa setuju kan~
sebab pernah buat kan~lalala

r-5 said...

betol tu saya pon pernah diknakan hukuman sebab plagiarism nih. *nyaris tak failed. Walaupun course work trsbut bukanlah atas dasar copy n paste. lecturer serkap jarang. tapi syukur alhamdulillah dapat C n tak failed. tapi kecewa sebab subjek tu tersangatlah mudah dan sepatutnya semua oleh skor A. Penajarannya bruat baikla dengn lecurer agarmereka senang kasi markah n luluskan exam. hehehe :)

Nordin said...

penah buat.. insyaAllah akan try berubah :)

ain revival said...

@r-5 ::
hehe..ciannya..naseb baik lulus kan..kalau x mesti da kne repeat..lg parah..yang tu sgt setuju..BUAT BAIK DGN LCTRER..kalau kite bgos pn kalau lcturer xsuka beliau bleyh jep fail kan kite kan..kui3

ain revival said...

@Nordin ::
haruslah berubah kan...Isyaallah~

azizan4444 said...

rjn jgk copy paste ni..mase stdy dulu..jenis mls nak bt sndri mase tu..haha..

dlm blog skng pon banyak.tp klu bole letak la link..credit skit.x payah pon..

ain revival said...

@azizan4444 ::
asenya setiap student mesti melalui saat-saat ini..kui3..

betoi3..
wajib lah letak link..bg credit sikit kan~

kau kesah ke?? said...

setuju ni. i pon tak mau le tiru-tiru kan.

ain revival said...

@kau kesah ke??
betoi2~
katekan TIDAK kpd plagiarism..
kalau terdesak takpe kot~hahaha

mohd sasuke said...

katekan x nak pada copy cat dan plagiat..hehe

ain revival said...

@mohd sasuke ::
yep2~
katekan TIDAK kpn PLAGIARISM...

sarahisahak said...

ini adalah salah satu perkara wajib dalam assignment.. tanpanya assignment yang buat last minute mesti x siap punya.. hahahah..
tp sampai sekarang aku tabik la kat orang dolu2 yang x de internet sbb assignment diorang mmg btul2 hasil kerja diorang.. :D

ain revival said...

@saraisahak ::
haha~sangat berguna kepada orang yang buat kerka last minute ...mesti siap on time..kah3
hmm..betoi3...dulu xde internet..msti ssah pyah pergi cari buku rujukan kat lib~

TAYAR PANCIT said...

hai,saye da join awak :)http://tayarpancit.blogspot.com/2011/02/segmen-saya-seorang-blogger-yang-aktif.html

nadeyra said...

Plagiat ni mmg xpatut. Klu yer pon nak copy entry orang lain, kene la letak credit to owner yang empunye article kan. Ni x, maen sebat je. haih~ Cara yang salah tuk dptkan entry yang terbaik.

ain revival said...

@nadeyra ::
bet0l tu..
at least owg taw owner entry tu kan~
lg bag0s kalau kite sendirik y mnta kebenaran daripada owner entry tu sendiri~

sekamar rindu said...

salam..

saya ada juga copy sama ada gambar atau entri..tapi perlu minta izin dulu dan bagilah credit pada punya sumber tu..

ain revival said...

@sekamar rindu ::
salam...

saya pun ada gak copy dr pkcik google...tu kene mnx izin ugak ke?
haruslah bagi kredit kn selepas copy..tnda penghargaan...hehe

isabelle said...

i loikeeee!

x larat tgk asgmts yg plagiarized ni. kalo dpt mrkh ciput, pandai lak bebel.
dah tu, nak bg mrkh utk usaha 15-30minit dok copy paste tu?

She's retarded said...

copycat dunia blog ramai sangat

ain revival said...

@isabella ::
waaaaa...ble seorang lecturer meluahkan isi hati ..
sem lepas saya n da group tak copy paste taw madam...kui3..

ain revival said...

@She's retarded ::
taw xpe..jenayah siber tuh~

RuSh D said...

ada jer hubungan mr plagiarism nie..biasa nyer kalo wat keja last2 minit ler..confirm x sempat nk edit..haha

ain revival said...

@Rush D :: hehe..
student mesti akn ade ugak hubungan dgn mr plagrism..
adat studi kot..huhu

farid fizi said...

selalu jer berlaku lebih lagi kalo buku tu mahal..pe leh wat.. nk jimat duit pnye psal..;)

ain revival said...

@farid fizi :: photostat ke??hehe
ain pn selalu jep buat~