Saturday, March 5, 2011

aku memang perempuan malas.....

yerr..aku memang pemalas nak basuh baju..bukan apa..dari masa aku form 1 lagi aku dah basuh baju sendiri dengan menggunakan KEDUA-DUA TANGAN AKU NI..maklumlah aku dup hostel dulu..memang wajib la basuh dengan tangan kan..dulu ada gak mesin basuh yang ada token tuh tapi tak tahan mana pun sebab kejap baik lama pulak rosaknya...

waktu matrik pun same jep..aku matrik Penang..tapi masa dup matrik ak jarang basuh dengan tangan sebab dah ada mesin basuh guna duit syiling..so, sebelom hujung minggu aku dah prepared awal-awal duit syiling..memang banyaklaa duit syiling yang aku kumpul semata-mata nak basuh baju guna mesin tu..dah la kadang-kadang mesin tu mengada-ngada..tak semua duit syiling leyh masuk dalam dia punya lubang..kalau tak silap aku satu kali basuh kena bayar 2.50 ringgit..paling tak suka bila tiba-tiba mesin tu hang baju pun tak sempat nak bersih..dengan sabun meleleh-leleh lagi..duit pun melayang entah ke mana... lagi hampeh bila tempat jemur kain tu penuh..

selalunya syiling 20 sen dan 50 sen jer yang leh guna..kalau takde sangat aku sanggup pergi  jumpa makcik  garang kat kedai bakery KMPP semata-mata nak tuker duit syiling!!
diam tak diam dah 8 tahun aku basuh baju dengan tangan..terasa sedikit bangga di situ..sekarang studi kat U pun aku still basuh dengan tangan..rumah sewa tak provide mesin basuh..nak beli cam rugi jer..nak pergi dobi malu kat jiran-jiran..mesti dyorang cakap tak padan dengan perempuan..pemalas..nak basuh baju sendiri pun malas ke..HAHA

tapi ak redho jer laa..sebanyak mana aku membebel aku still basuh gak baju.begitulah rutin hidup aku setiap hujung minggu..kalau la rumah aku dekat memang hari-hari aku usung baju aku balik rumah..basuh kat rumah..sesunguhnya memang aku dah MALAS nak BASUH BAJU dengan TANGAN...kui3..hmm..terpaksa 'gocoh' dengan housemate aku gara-gara nak rebut tempat jemuran tu..sabo jer laa...

sape yang baik sila dermakan aku sebijik mesin basuh..hak3~
i need u lah bebeh!!

10 comments:

Hati Batu said...

hehe betul2..dulu saya pn sental guna tangan gak..penat la dh bpe tahun layan tangan...sebelum ni duduk rumah sewa..tp sem ni ad rezeki duk dalam kolej..so setiap kali nak bsuh baju, mai umah sewa la..kawan2 ad lagi kat umah tu..haha mesin basuh pun ad..haha

tapi yg x best, sy kne sediakan sabun basuh..ok la juga...x kan nak guna free je..hehe =)

ain revival said...

wahh..semangat betoi kan~dyorang tak charge bil elektrik ke tmpang gune mesin basuh tu.huhu..

tapi betol malas nk basuh guna tangan nie..kalau 1-2 helai takpe laa..sampai sebakul 2 jam dup bersila kat bilik mandi tuh..:)

yan_n.i.m said...

hehe...sg tensy bile duit syiling x trima.. dia kuar semule..! errrrkk, sabo jela..! tapi ain sgt rajin ah, giler gigih basuh ngan tgn..! weee

Iera Lollies said...

rajinnye basuh baju gne tngn:)

intan suraya said...

intan basuh shawl je gne tangan.. yg len serah kt mesin basuh..hehe

ain revival said...

@yan_nim ::
xde rajinnya..dah terpaksa..haha
kalau ade mesin basuh kat umah mmg segala bagai kain sumbak dalam tu~hehe

ain revival said...

@ierra lollies ::
sudah terbiasa..
redha dgn ketentuan hidup~
haha

ain revival said...

@intan suraya ::
owh..shawl tu ain pun sumbak jep..
melainkan shawl y rambu rambai tu x laa..bkn tkut shawl rosak..tp tkut mesin basuh jahanam~hehe

cik bihah said...

yaaha basuh baju gune tangan nie sampai now kat rumah pon dah terbiasa sbb bihah cerewet.. T_T

ain revival said...

@cik bihah ::
wahh rajinnya..ain sebab terpaksa laa..
kalau x mesti sumbak dalam mesin basuh semuanya~