Friday, March 11, 2011

aku dah tengok satelit depan mata akhirnya...

tanggal 10 februari 2011 aku dan rakan-rakan dengan jayanya melawat pahang...tapi ini adalah fieldtrip untuk course aku bukannya holiday semata-mata...cess..ayat macam nak wat laporan je..
korang pernah pegy MACRES tak...??pusat remote sensing negara..

apekah remote sensing?? remote sensing adalah satu teknologi di mana kita boleh monitor dan inventory visual ataupun image kat muka bumi nie...hmmm..mesti ada yang tak paham kan..MACRES actually sebenarnya sebuah tempat penerimaan segala data dari satelit..sebagai contoh korang tengok game MACHESTER UNITED vs LIVERPOOL secara live kat TV..dan contoh terbaru tsunami kat jepun..kita boleh tengok apa yang berlaku pada waktu tersebut sacara real..ada paham? tak faham jangan malu-malu tanya uncle google...



nama tempat yang kiteorang pergi..

berbalik kepada title aku..aku bukanya tengok satelit cuma tengok Ground Receiving Stations di mana data dari satelit dihantar...

nampak benda yang seakan-akan piring UFO tu..tu la bendanya Ground Receiving Stations..
pahang mestilah ada ikan patin kan..kiteorang semua berhenti makan dekat Gajah Mati..wahhh..marvellous ikan patin kat sana..nak tambah rasa malu..so aku pendamkan sahaja niat suci aku ..lepas tu sampai shah alam baru termimpi mimpi kan..haha..yang lebih membanggakan bila ada Ketua Kampung yang menyambut kedatangan kami semua kat kampung tu..sangat-sangat terharu...layanan orang pahang memang terbaik ah...


aku pun tak tahu yang mana tok penghulu sebenarnya kerana sibuk dup makan IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK..tapi layanan diorang memang tip top..nasib baek  takde kompang atau bunga mangga...


haruslah ada gambar aku sorang-sorang kan..dekat sebelah kedai makan tu ada kolam yang besar..cantik ..erkkk..perasan tak muka aku macam CHUBBY..aku pun heran sejak akhir-akhir nie muka aku jadi camtu jika ambil gambar...=)) hmmmm..DSLR nie menipu kot....

minggu depan aku ada dinner pulak...minggu seterusnya trip pegi Terengganu..tak sabar..kui3~

20 comments:

aryl said...

perluke MANCHESTER UNITED vs LIVERPOOL ditulis besar?? hahaha...
saje je singgah sebelum tido.. huhuhu...

srikandi cinta said...

hye.
jom follow saya :)
tq.ehee

Siti Nur Fatimah binti Mohamad Ali said...

ikan paten msk tempoyakkkkk..bestnya,

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

hohoh... dulu stdy mende ni..
wat fyp pn pasai mende ni...
arrgg,... tension sudah..
remote sensing...

nur amalina bt athman said...

best tak stdy ttg nie??follow anda.. :)

ain revival said...

@aryl ::
haruslaaa...xleyh lupe peristiwa tersebut..
masih xleyh terima kekalahan yang dasyat tuh..haha

ain revival said...

@siti nur fatimah ::
taw xpe..sedap gglerr..sampai shah alam mmg teringat laa kat ikan patin tuh~

ain revival said...

@line putih line hitam ::
wahhh..dasyatnya..wat fyp segala..hehe..but it is interesting subject kan..HAHA

ain revival said...

@nur amalina athman ::
best..hehe..tapi depends pade orang jugak laa..ade jer yang xsuka..tp kalau ade fieldtrip mesti semua suka larh..haha

i am S!L4H.. said...

best nye mkn ikan patin tempoyak
*leleh*

SYAFIQAH / S said...

suka gila ikan patin masak tempoyak :)

intan said...

nak ikan patin gulai tmpoyak

touya said...

erkk ? kenapa semua tulis pasal ikan patin masak tempoyak ???

Wah ! kalau guna satelite nie leh intai tengok anak dara orang tak ?

aQimie Ceplos said...

haaa~! untung la dy dapat tgk satelit ;)

ain revival said...

@silah & syafiqah ::

ikan patin ! ikan patin ! ikan patin hmmm..memang sedap~arap2 dapat carik bakal suami orang pahang nanti~kui3~

ain revival said...

@intan ::
amik laa~kat blok 41 byk jep~haha

ain revival said...

@touya ::
tu la pasal..kuat sangat penangan ikan patin nie..huhu

haha~haruslah x boleh..niat pun dah salah kan..lalala~~

ain revival said...

@aqimie ceplos ::
xdenya nak tengok satelit..ain bkn angkasawan laa~huhu
just pegy tgok GRS jep~

azuha rahimi said...

geomass fspu????

ain revival said...

@azuha rahimi ::
x laaa~
science envrnmental tech..FSG~