Tuesday, April 19, 2011

siapa ko nak hina aku dan perempuan kelantan....????

assalamualaikum....

aku tak tahu korang tahu ke tak pasal benda nie...tapi asenya orang kelantan terutamanya blogger kelantan mesti   tahu cerita benda...
apa yang aku dup mengarut nie...?? apa yang aku tahu yang korang tak tahu...???errrr...ok stop melalut..meh sini dengar cerita aku....

semalam masa  aku syok berfacebooking....ada sorang member hantar link kat wall aku...hmmm..patut lah..ade orang kutuk kelantan rupanya...tulis dalam blog segala..memang marah kan..dah la kata-katanya pedas gilerrrrrrrrrr!! ase nak lempang jer perempuan nie....

nampakkah kalian semua pada tajuk entry tersebut..buka mata-mata luas ..kalau mata korang dah sepet just klik kat gambar tu untuk proses tumbesaran.....takpelah aku taip...BENARKAH ANK MUDE PEREMPUAN KLNTN XDE ADAB...begitulah tajuk entrynya...tapi tajuk entry ny tak sekejam ayat2 dy yang laen....


bacelah sendiri pendapat dia tentang bebudak perempuan kelantan...serius lah aku kecik hati baca..yer laa..aku budak kelantan...tak perlulah kau nak describe sampai macam tu sekali..macam laa semua budak kelantan macam tuh...kau ingat perangai orang nie ikut negeri ke??  negeri tuh perangai bla bla bla..negeri nie perangai bla bla bla...mungkin kau nie perfect sangat sampaikan leyh kutuk macam-macam kat orang....kecewa sangat-sangat ada orang macam nie...


memang pandangan kau sangat kasar lah....tak payah nak menyampah sangat dengan kiteorang ..tak payah nak kata kiteorang berlagak...kita nie sesama manusia jangan lah nak prasangka buruk kat orang..please lah weyh...takkan lah disebabkan nila setitik habis rosak susu sebelanga...kita nie ada adab, ada sopan santun...kalau tak suka kat seseorang cakap jer kat orang tuh...janagn nak kutuk semua orang pulak..kite ada akal, berilmu pulak....bercakap biar berhemah..

jangan lah main-main pasal isu kenegerian nie..isu sensitif nie...tak pasal-pasal nama  femes kat wall-wall orang kelantan...think before U talk....jangan nak terhantuk baru tergadah....

ingatlah..kita hidup nie bermasyarakat..tak kisah lah negeri apa-apa pun..jagalah hati sesama kita..Islam sendiri pun tak suka sesuatu kaum tu berpecah belah... negeri tak melambangkan perangai seseorang tp ianya terletak pada individu itu sendiri ....fikir-fikirkan dan selamat beramal...:)

p/s :: sebenarnya penulis blog tu study kat UiTM kelantan...mybe dah kena boo da skrang..
p/s/s :: blog dia da diremove mybe sebab ramai da hentam dia kot..takut la tuh...
p/s/s/s :: tapi kalau korang nak tengok blog dia bleyh lagi sebab ada orang yang tolong catche kan..haha...nak jep aku bagi link...tapi rasa cam jahat jep..search sendirik kat google ek..!!!


53 comments:

FaKArePa!n said...

ini unsur perkauman ni.. kena hentam blik ni..

nur aisya humaira said...

ni mesti ade kawn die buat mcm tu...hoho..
skali dpt jodoh ngan org kelantan, baru tau..ngee..:)

APi said...

ini bukan lagi racism ni..
ini dah dikira kenegerian ni..
takkan la sebab segelintir semua kena hentam kan..

shera haifa said...

xpasal2 skrg dh kene remove blog..ish3x,,mngata lh lg,,kn dh kene serang..
:)

umialya said...

akak doakan dia dapat mil n fil ore kelate (maksudnya dpt laki le..). Aminnnnnn!!!!

Sabar ye.. janji kita bahgia

umialya said...

opsss tersilap, yg menulis n3 ni laki, so.. mg2 dia dpt bini ore kita.. Amin

ain revival said...

@fAkArepain ::
hehe..memang da kne hentam da pun...blog dy da xde...FB dy da privatekn..no add, no komen..:)

ain revival said...

@nur aisya humaira ::
hehe..tu pun kalau og kelantan nak kat dy..wahh..celopar ny mulut ak..maap maap maap maap...:)

ain revival said...

@APi ::
biar jer laa..
semoga dia sedar suatu hari nanti....

ain revival said...

@sheira haifa ::
betol2..
berani buat beranilah tanggung..:)
hahaha...
taw takut..

ain revival said...

@umialya ::
taw xpe..berani dy oyap ko kite gitu..kan da keno boikot..aiyakk...

dy p0mpuan la kak..:)

faraa halim said...

btol3 ni mmg unsur perkauman ish3

ain revival said...

@faraa halim ::
unsur kenegerian y kuat ..heheh..sabo jer laa...:)

bako bako ~

D i n said...

Dem..
ada jugak org yang macam ni macam tak percaya = _="

AdaH said...

giLew punye org. .
x sedo diri ke hape?

k_Own said...

saba saba ! hehehe

ain revival said...

@D i n :: sila percaye!!
hehehe...tape dy da dpt da ap y sepatutnya~

ain revival said...

@AdaH ::
keberanian dy melampau sgt...
x fikir pn sebab dan akibat nnt~

ain revival said...

@k_own ::
mmg da sabar dah nie..
kalu x dah lame da kno bako..hehe

aleen aiden said...

hu3.itu yg notes byk2 tu rumusan die sndirik ke atau die ambek dari mane2?haishhh

ain revival said...

@aleen aiden ::
ahhaha...
dy search google kot..:)

anak yusoff said...

die junior sy dkt uitm machang. sumpah sy kecewa bile bace ape yg die tulis. selama ni sy tegor die, die ok je. xth la plak die bleh pike mcm tu psl perempuan klntn

ain revival said...

@anak yusoff ::
ye ke??
hmmm..myb ade y d x puas hati kat sape2 bdk kelantan kat UITM tuh...
hmm..kecewa btoi..
nk taw sgt camne keadaan dy kat sana..:)

Raji berkata said...

erk marah budak klate sorg nih yer..
hahaha ala mngkin dia kena pulau dgn budak kt kelate kot dlm uitm tuh..
xpe lah amik yg positif jer.. smgt assabiah tu mmg kte kena buang.. kt tmpt ak pun org klate suka lepak ngn org klate gak tapi ad masanya dorg lepak jer dgn org lain..

so kte kena gak lah wat cmtuh

Pirate said...

Pirate org Kedah. Dan sangat suka kawan dgn org Kelantan... x-awek pun org2 kelantan gaks! Ada keistimewaan tersendiri hehehe

nEuR0 shEwAzni said...

tah camno aku terjumpa blog ko nieh .

meh sini aku nak komen pasal jantan yang dok komen pasal budak Kelantan sebab aku budak Kelantan . lahir sana dan membesar kat sana walaopn arwah Abah ong N9

1st : aku rasa yang dok bermasalah macam tu bukan 100% sebab kawan aku ada kat sana . aku tau bukan 100% budak kelantan kat uitm machang tuh . putuih ! aku penah dok 1week kat uitm tu b4 masuk maktab.

2nd : kau tengok yang kat uitm je . napok bebeno ko tu bengap . aku bukan nak kata aku bagus tapi aku tak pernah buat macam yang ko taip kat blog buruk ko tuh . harap dok U je tapi otak tak terbukak langsung .

3rd : oh jadi negeri lain tuh baik lah ? aku ade kenal budak johor (maaf, bukan semua sorang ni je) yang pembohong no 1 !! budak kedah (juga bukan semua, sorang ni je) perangai cam haram . tapi aku relax je takde nak tulih macam ko tulis .

last : perangai cam budak . huh tah pape . tak suka kelantan boleh blah lah . kelantan best . nak cari makanan halal senang . makanan banyak murah . bf aku datang kelantan terkejut kuih pelita rm1 dapat 4 . kat kL neh , rm2 baru dapat 4 . dasar tak bersyukur !

ok maaf kepada saudari pemilik blog ni . ALLAH akan tunjuk nanti . kita doa banyak2 . urghh . tak pepasal dah emo . deym .

awie958 said...

apa masalah dengan budak perempuan kelantan, tengok sangat2 ok jer, sepupu saya dua orang adik ngan abg kawin ngan orang kelantan, dah beranak pinak dah, hidup bahagia jer, sopan santun sungguh, sangat menghormati orang tua.Kawan saya lak nak bertunang dengan orang kelantan.

puteraduyong said...

ain...ko takde abang ke...suruh abang ko jadi pakwe dia...hehe

leh jadi adik ipar dia nanti...mesti best :)

ain revival said...

@raji berkata ::
ehh..lame x tgok ko...

marahla beb...bkan senang aku nak marah nie...hahaha
mungkin la kot..tp x pyah laa dy nak kondem semua orang kot..

aku kat sini kawan jep ng org bkn kelantan..geng2 ak, ak jep org kelantan..haha..tp xde prob pn..

ain revival said...

@pirate ::
haha..terbaek ah...
ain pun rmai member perak..
t jgn lupe tgok bola red worrior vs perak..hehe

ain revival said...

@neuro syewazni ::
hehe..mmg terbaek ahh..komen trpnjg y pernah ak dapat...:)
ak pn tak paham ng dy nie..x dinafikan mngkin ada jer org kelantan y mcam tuh..tp bukan semua erangai sama..nobody perfect kan...org negeri len pn ade jer y buruk o jahat...

ain revival said...

@awie958 ::
wahh...bgosnya..:)

sebenarnya baek buruk tu terletak pada individu itu sendiri....xde nya kan nak ikut negeri2 nie...:)

ain revival said...

@putera duyong ::
haha..ade jep..tp x mo lah ak kasi kt abg ak..heheh

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
gua syak dia putus cinta ngan awek kelantan..jiwa parah rosak ni...birkan jangan di layan

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
gua syak dia putus cinta ngan awek kelantan..jiwa parah rosak ni...birkan jangan di layan

uLan said...

urghhhh racist sungguh blogger tu... memang patut die kene kutuk balik...

vielyns said...

hehe sifat manusia...

ain revival said...

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o ::
wassalam...

hahaha..myb laa..pndai2 ko jer teka kan..oh yep..dy perempuan laa!!!

ain revival said...

@uLan ::
berani buat berani tanggung larh...hehe

ain revival said...

@vielyns ::
hehe..yer....

esul said...

oloh koya laa tino tu.
kato xngutuk ko hino, padaha tere2 duk hino semo puwe klate.
ni jenih tino hok kawe waso nok nipah ni. tau doh U mano tino 2. kawe byok doh dgr cito ore luwa xpuah ati situh.kalu xpuah ati molek tubik la.tubik! tubik!

**Thx ain 4 the info.

ain revival said...

@esul ::

huhu..taw xpow..koya bagus molek laa~

mujur x jupo jah..:)

ain revival said...

@esul ::

huhuhu..mmg koya pn..koya hebat..koya baguh~

Xavi De said...

pakcik xtau ni post zaman bile, tp nk komen gak..xkire xkire..
disebabkan sorang dua jer wat taik, abes sume rakyat kelantan di kaut..

pakcik da pernah jumpe orang mcm ni, even pernah rapat. pakcik tnya dia kenapa dia xsuka org klntan? dia ckp org klntan itu ini dan inun.
pakcik tnya, pernah berkawan ker ngn org kelantan.dia jawab TAK.
pakcik tnya lagi, mane tau org kelantan perangai mcm itu, ini dan inun? dia cakap,RAMAI ORG CKP MCM TU.dia sendri yg membuat rumusan la mksdnya, so sape yg pangai "cantik" sekrg? xperlu la mention dia org mane, sbb bukan kita nk tuduh perangai org negeri tu baek atau sebaliknya. mende ni semua bergantung pada individu. cerdik la ckit,masing2 ada akal,guna sebaiknya.yg herannya, knp dia boleh rapat ngn pakcik...??? sedea kea pokcik ni ore qlate(tu dio tubek hok pekat)

dah2 la tu tanam sikap kenegerian, mmg xdinafikan org kelantan ni semangat asabiah dorang agak kuat, klu korang rasa xleh ngam ngn org perangi camtu, awal2 lagi xyah masuk line, korang pun xsakit hati.
baek duk kat afrika, kompom xde org klntan, tu pun lau menatang kat sana nk terima org pangai camni.

*dah boleh wat satu post lak komen pakcik ni,maap la ye..=)

Anonymous said...

saya bkn asal kelantan tp pernah duk kelantan lebih 10 tahun..
sorry la kalau sy ckp ape yg budak tu ckp byk yg btul..lebih2 lagi poin no. 2 & 8..
ape yg saya nmpak org klntan yg mcm ni adalah org yg x prnah kluar dari kelantan & sntiasa bercampur dgn org2 mereka sahaja..
sy prnah duk kt perak, johor, shah alam n sarawak..so far, org kelate kt tmpat2 ni ok je, tp tidak kalau bile dh jumpe geng 1 negeri..x smua tp majoriti..

Farah Hanis said...

Saya pernah berkawan dengan perempuan kelantan tapi tak berapa rapat sangat. Tak taula, mmg ramai yang kutuk perempuan kelantan ni. Sampaikan ramai ibu2 tak bagi anak2 mereka berkahwin dengan perempuan kelantan.

Anonymous said...

mmg la tak bagi kawin, kalau kawin raya nanti asik nak balik kelantan jer...hahahha

Anonymous said...

haha top gitu jer post blog ni kehkeh keh...pada mata dan otak korang boleh fikir sendiri dan jawab sendiri org kelantan mcam mana dgn korang..tu personal. Aku tak nak kutuk itu ini sbb aku pun tak best sgt..tapi...yg betul tu tetap betul yg salah tetap salah. Tapi pasal kepuakan tu memang tak dapat aku nk nafikan. Sbb pernah terkena dlu dgn geng2 kelantan ni, takde puak kelantan ok jer, bila dtg puak2 dia terus blah dan mcm tak kenal kita...-bukan gua reka cerita-

Anonymous said...

walaupun post ni dah lama aku nak komen jugak. Apa yang budak perempuan tu tulis sangat2 betul sebab aku sendiri ada pengalaman dengan orang kelantan ni bukan aku dengar cakap2 orang ni memang dari pengalaman aku sendiri.Pernah berkwn dengn budak kelantan masa U, Praktikal sekali, menyewa rumah budak kelantan dan pernah sewakan bilik kat budak kelantan.Memang bayk benda yang tak puas hati

1. Pengalaman berkawan dengan budak kelantan masa universiti mula2 kenal macam baik dan pendiam tapi bila lama2 baru tau perangai sebenar kalau time nak buat kerja assigment baik yang amat dengan kita nak group sebagainya, tapi habis assigment jer tinggl kwn group terkontang-kanting, jumpa puak kelantan terus buat mcm tak kenal, time nak mintak tolong baik ya amat. Sem last pernh sound dia sebab rasa mcm dipergunakan time grouping lepas tangan klu kita nak mintak tolong bukan main susah nak tlg , kwn tak ikhlas. Habis U trus tak contact sebab sakit hati.

banyak lagi nak tulis baik aku buat blog sendirila pasal budak kelantan. Nanti aku bg link

bye


Anonymous said...

dulu aku study kt kedah....ada gak xpuas ht dgn bdak kedah....tp yg heran dpt awek org kedah....dh lama kwn baru aku fhm knpa timbul cmni...mmg dh jd masalah bila msa blajar ja..nnt hbs sume tu jd knangan...mcm aku...wlaupun awek aku khwin dgn org len aku ttp rndu nk pg sna...x anti kedah pn aku...n klau bleh nk cr calon isteri org kedah gak...n aku...org kelantan..

Rossaloves said...

Ak org pulau pinang tapi isteri org kelantan,pada ak org kelantan ok je, pandai amik hati org, sopan santun and berbudi bahasa je dan ak suke sngt pg sana :) really good

Anonymous said...

tak payah la nak hentam blogger lain...tuan blog ni pun mcm bangang je aku tgk....puiiii

Anonymous said...

Assalamualaikum..sahabat
Bagi pendapat akak.. nak benci seseorg biarlah sikap bukan orgnye... semua org ada kekurangan dan kelebihan.. tak kiralah mana negeri pun dia datang.. usahlah membuka aib rakan2.. kalau kita tak suka dilabel atau dicop kaki gaduh, perkauman, mulut manis cakap belakang.. kita sendiri stop doing it first... apa2 bermula dari kita.. org yg didepan kita adalah cerminan kita.. baik yg kita beri pada seseorg...in shaa Allah baik.juga yg kita dapat.. semua manusia ada kesilapan..
Pesanan org tua..nak berkawan dgn seseorg terima dulu buruknye...jika kamu boleh bersabar dgn sikap.buruknye dan menjadi teman susah senang serta doa dia menjadi lebih baik..in shaa Allah persahabatan itu akan bertahan...lama...
Semua manusia buat silap.. sbb kesilapan mematangkan kita.. org islam sepatutnye bersatu bukan memburukkan rakan seislam..
Semua manusia lumrahnye baik.. cuma faktor keadaan, sikap dan kefahaman..agama.. buat seseorg berubah sikap yg kurang enak dipandang..
Kita mulakan dulu.. bagi aura yg baik..ikhalaskan hati, bersihkan kolam jiwa...maka secara tak sengaja..kita menarik rakan2 yg baik akhlaknye..
Setiap manusia yg dtg dalam hidup mengajar kita erti kematangan dan bersyukur.. pasti ada hikmahnye..
Dgn menghentam..atau mengeji lagi bukan jalan penyelesaian..pilih utk temu persamaan bukan perbezaan antara kita..
Kita hanya akan kuat bila bersatu.. kitakan org islam.. sembahyg kan satu kiblat.. sujud pun pada Allah yg satu.. so plz stop pointing.. dan bersatulah mcm kita dlm sof solat.. sama2 boleh tunduk dan sujud bersama.. berjaya bersama.. org2 kurang kita topupkan kekurangan nye dgn kebaikan.. tapi usahlah kerana kita bimbang seseorg itu lebih kita burukkan..
Akak secara general... semua pandang betul.. tak ada yg salah.. cuma pendekatan kita bg sesuatu isu.. itu yg membezakan kita.. berhentilah isu kelantan..jdt..perakian ke...kedah...ke.. kita ne semua org islam.. so kiblat kita satu ..tuhan kita Allah rasul..kita Rasulullah saw.. agama kita islam.. so be happy.. be grateful to be friend... dlm quran pun allah mention kuta dijadikan bersuku, ada lelaki dan perempuan supaya kita saling berkrnalan dan hidup harmoni.. so maafkan aje..kesilapan..memang ia makan masa..utk melupakan.. tapi org berjaya tak pdg kisah lama..love u guy...semoga Allah satukan hati kita semua.. semoga kita berjumpa di syurga..