Wednesday, April 6, 2011

kawen or sambung study?? konfius..@@

hmmm..konfius betol laa..aku nak study lagi..tapi dia dah mintak nak kawen ..tak sampai setengah tahun pun bertunang..aku baru lepas  SPM..result pun ok..sayangnya nak berhenti study..tapi aku pun sayangkan dia..dia yang support semua selepas parent aku berpisah...tapi dia kata aku boleh further study walaupun dah berkahwin nanti..tapi bagaimana aku nak bahagikan masa nanti..komitmen lepas kawen..dengan aku nak study lagi..patutkah aku kawen?? lagipun aku taknak orang bercakap sebab aku selalu kemana-mana dengan dia...konfius @@


tu antara luahan seorang hamba Allah kat aku petang tadi..dia mintak pendapat aku tentang masalah dia..tunang dia ajak kawen..tapi dia baru 18..budak bijak lagi..aku suruh la dia sambung belajar untuk masa depan...tapi konflik antara keluarga susah untuk dia buat demikian..aku pun tak reti nak bagi nasihat bab-bab nie..seriously, aku sangat kesian dekat dia..tapi nak wat camne aku tak dapat nak tolong selain bagi advise sikit-sikit...


aku harap dia tabah menghadapi semua nie..dah berharap agar keputusan yang dia buat nanti adalah keputusan yang betul..sentiasalah berdoa semoga Allah memberi kita pertunjuk nanti...amin

20 comments:

Raji berkata said...

eh ak igt kau tdi..
aah tak dinafikan mngkin study lepas kawen agak susah skit
sbb nk bhgi masa nk layan suami lgi nk study lgi..
hurm seelok2nya study smpai dh third year ke kt fakulti barulah boleh kawen bila dh stabil skit ^^
tu yg ak rasa lah owh..
psl duit tu inshaAllah biasiswa ad boleh tanggung mnkin sbb dia kan pelajar yg bijak :)

kalau nk kwen dlu mngkin boleh jgak sbb ad certain universiti galakkn kawen..

ieka darlink said...

blaja dulu lagi elok.
sebenarnya ika pon dah bertunang.
dan ika baru lepas spm.
tapi family kata habiskan study dulu. n tunang ika pon nak study dulu.
sebab bende tu penting bila kita dah kawin nanti. :)

zie said...

Lepas kawen pon boleh sambung study pe..tp kena pandaila bahagi masa. zie ade m.sedara yang lps kawen dia smbung stdy. OK je dia..siap dpt result best lg every sem..

Ika Chenta said...

er.. mmg berat prob ni..
mybe bole kot, kawen then blaja..
cume ssh skit laa..

NyetNyet said...

bongek la mu. haha.kejot aku. engtkan mu nikoh dulu. keke

ain revival said...

@Raji berkata ::
ak dah kate camtu kat dy...better study dulu ..ase cam ok lps tu kawen laa.. lpas tu bace doa mnx petunjuk nnt...semoge dy dpt buat kputusan y trbaek nnt...

ain revival said...

@ieka darlink ::
ieka dah btunang ek..??taniah2

mngkin kalau ade sokongan drpd family sng ckit nk handle semua nie..
tp klau family kucar kacir ssh laa~

ain revival said...

@zie ::
owh..tu laa..kne pndai bhgikan masa is da point now...tp dy tuh muda lg laa..takut x dpt tnggung beban nie..risau btol laa~

ain revival said...

@ika chenta ::

tu laa..ssh sikit nk blaja kalau terikat ng komitmen camnie~

ain revival said...

@nyetnyet ::
hahha..aku plop nikoh ...
calon xdop ag aja weyh..
tggu mu cr laa..:)

syairahmohdanuar said...

kesiannya kat dia :(

yuyiabuzu said...

tittle punyer surprse~~igtkn ain yg nk kwin~~huhu..better ckp kat dak tu..smbung stdy..klu btoi tunang die sayang kat die tunggu laa..utk ms depan brdua jgk kn~~pendapat aku je..ngehngeh..

ain revival said...

@syairahmohdanuar ::
aah..semoga dia tabah mnghadapi semua tu~

ain revival said...

@yuyiabuzu ::
hehe..aku y nk kawen x tw bile ag..tggu mu laa dulu..hehe..aku pn ckp gitu gak kat dy..n mu knal ugak bdk tu actually...

intan said...

hurmmm ain kan shbt yg baek..ain nasihat kan la kwan ain tuh sbgaimne ain mnsihati dri sye ini....boleh kan ain...

AIMAN said...

hmm.. kawen, pastu sambung lagi study. keh2..

ain revival said...

@intan ::
hehe..time kasih yer intan hijau..
im deeply moved...

ain revival said...

@aiman ::
x susah ke camtu ek?

PeNgEmiS dUniA said...

igtkan kau ! ceit !
tapi kalo aku , memang aku kawen je duit ckp , maksiat elak , bahgia dapat . ala , soal bahagi xbahagi tu , same je sebenanye kalo ko becinta xkwen

ain revival said...

@pengemis dunia ::
hahha..aku lak..
ak pakwe pn xde ag..hehe
hmmm.betol gak tuh kan...
y pentingnya camne kite nk bhagikan masa study n keluarga..kalau dfikirkan ade jep y anak 3 4 y baru amik degree...