Friday, April 29, 2011

asyik on9 jep....pergi tak sembahyang jumaat....???

assalamualaikum....

agak lama tak datang kat blog sendiri..apatah lagi nak jengah blog orang laen...almaklumlah final exam..nak mandi pun kadang-kadang tak sempat...naseb baek sempat  tido 3 jam waktu tengahari...sabo jer laa...

hari nie aku nak marah sikit kat lelaki yang tak pergi sembahyang jumaat...camna aku boleh marah..iyer laa orang duk kusyuk dngar khutbah boleh lagi dup berfacebooking segala..siap leyh maen chat-chat lagi dengan orang..tak pergi takyahla nak tunjuk kat semua orang..nampak sangat yang diri tu takde pegangan agama walaupun dah terdidik dengan agama yang cukup oleh mak bapak..kalau tengok kat shopping mall masa sembahyang jumaat, ramai lelaki yang masih dup makan minum, lepaking kat dalam tuh..wat ape tu weh..takkan musafir kot..errr...uzur kerrrrrr?????

tak guna muka market tapi tak sembahyang jumaat....sia-sia jep Allah bagi kelebihan tu..

tak guna harta bertimbun, pangkat besar, kaya raya kalau perkara yang wajib pun tak boleh ko nak      tunaikan....

tak guna ko bijak pandai, ada degree, amik doktor tapi malas nak berjalan kaki ke masjid sebelah rumah ko jer...

tak guna kalau ko disegani ramai orang kalau ko tinggalkan sembahyang jumaat dengan sengaja tanpa keuzuran...

owh..bencik la weh lelaki gini...kalau tahu dek bapak aku mesti kena libas dengan parang nie...macam nie ke nak jadi laki orang nanti..please la der..ko nanti akan jadi pemimpin..tunjukkan teladan yang baik..nanti bolehla ko nak bimbing isteri ko nanti....

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: “Barangsiapa yang meninggalkan sembahyang Jumaat tiga kali (berturut-turut) makan Allah SWT mengecap hatinya (sebagai munafik atau orang yang melengah-lengahkannya)” (Riwayat Ahmad).

tapi ada jugak yang pergi time dah habis khutbah..sampai-sampai teros jer sembahyang dan terus blah....

Rasulullah bersabda: “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta.
“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu.
“Barang siapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas.
“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”

agak-agaknya korang termasuk dalam golongan mana ek...??
maaf maaf maaf..kalau ada yang terasa...bukan nak tuding jari kat sape-sape..tapi mengingati diri sendiri jugak supaya membuat perkara wajib yang dituntut oleh agama...kalau perkara wajib pun kita tak buat macamana nak buat ibadah-ibadah sunat yang lain...
masjid ke9 terbesar di dunia (Masjid Jama / Jami” Delhi India) 

p/s :: tengah mencari calon yang beramal soleh....yang boleh membimbing aku untuk dunia dan akhirat nanti...Insyaallah....:)
p/s/s :: suka tengok lelaki pakai melayu pergi masjid reramai..comel beb..hehhe..kantoi aku selalu usha org p masjid..:)

4 comments:

NyetNyet said...

haha aku setuju ! pehh naseb baek pakwe aku g jumaat. inshaallah :)

umUMRA said...

betol2...setuju sgt lah..skang ni laki pndg remeh je..tadenya nak malu lau ta pg solat...ntah apa2

ain revival said...

@nyetnyet ::
ehehe..taw tape...rmai ak tengok kalu g mane2 ..ramai y x gi..

ain revival said...

@umUMRA ::
dunia dah berubah..kite pun kadang2 alpa ng kehidupan duniawi..