Saturday, October 1, 2011

hati-hati apabila menggunakan PC di cyber cafe

Assalamualaikum..


Pengumuman ! Pengumuman ! Perhatian kepada segenap manusia yang suka online di cyber cafe.


Hanya nak ingatkan. sebelum korang nak guna PC kat cybercafe pastikan korang check device ni sama ada disambungkan dekat CPU atau tak. Menatang ni namanya Keystroke. Selalunya di cucuk di hujung cable keyboard yang menghubungkan ke PC. Fungsinya adalah untuk menyimpan semua data yang telah diketik oleh keyboard PC tersebut.


Menatang ni selalunya digunakan di cyber cafe, pameran hotel dan airport. So, kepada kengkawan berhati-hatilah menggunakan internet di tempat tersebut terutamanya apabila mahu mengakses account bank online atau website yang penting dan dianggap personal.


Sebagai contoh. Apabila anda masuk ke account bank anda secara online, black device akan menyimpan segala data yang telah anda layari. Apabila anda meninggalkan PC tersebut, orang lain dengan senangnya dapat mengakses akaun bank tersebut. Simple like that.


Make sure u all check your PC first before use it. 


Semoga apa yang diberitahu ni menjadi peringatan buat semua.


*source : Info Tech UiTM Caw. Kelantan.


OK bye babe !

9 comments:

muhamad hanif said...

woo,

nasiblah aku selalu lepak cc setakat nak ber "gamming" je =)

Fara E's said...

kena hati2 ni , sbg peringatan

Asakura said...

masuk je CC kena check dulu... ha3

umUMRA said...

Thanx ain...at least da tawu..:)

kiera'sakura said...

wowwwwww dasyatnye...

Alhamdulilah x on9 kt cc,,,,

Syakir Aziz said...

thanks for the info. nanti nak pergi cc semata mata nak ambil benda ni lah. hehe

aleen aiden said...

mujur juga on9 pkai laptop sndiri.hu3

~eZmALiZa~ said...

ohhh, thank u for the info syggg :) salunye kalo internet problem kat uma, mmg kite salu gak pegi CC kannn :(

fRaMe+LenSeS said...

merbahaya...