Sunday, August 21, 2011

Student x salah kalau FAILED exam !


Sebab bagaimana nak lulus, nak belajar pun dia tidak sempat…
Tahukah anda, setahun itu hanya terdapat 365 hari yang kita tahu sebagai tahun akademik … Mari kita kira!

Hari Minggu
52 hari dalam setahun. Anda pasti tahu bahawa hari minggu itu adalah hari istirehat. Baki tinggal 313 hari.

Hari Cuti Umum
Lebih kurang terdapat 30 hari cuti umum dalam setahun, misalnya tahun baru, hari raya, dsb… Baki tinggal 283 hari.

Cuti Semester
Semua pelajar akan bercuti dan tidak akan ada kuliah. Biasanya lebih kurang 2 bulan lebih, anggaplah lebih kurang 60 hari.
Baki tinggal 223.
Tidur yang paling baik adalah 8 jam sehari untuk kesihatan, jadi 120 hari digunakan untuk tidur. Baki tinggal 103 hari.

Beribadat
Paling tidak setengah jam sehari kita beribadah, kita anggarkan 8 hari dalam setahun. Baki tinggal 95 hari.

Bermain
Hal yang paling baik untuk kesegaran dan kesihatan adalah bermain. Paling tidak memerlukan 1 jam sehari. Digunakan lagi 15 hari. Baki hari tinggal 80 hari.

Makan 
Sekurang-kurangnya selama satu hari kita habiskan sejam untuk makan atau minum,hilang lagi 15 hari. Baki tinggal 65 hari.

Berborak
Jangan lupakan, bahawa manusia adalah makhluk sosial yang memerlukan berinteraksi dengan orang lain. Kita ambil 1 jam sehari untuk berbual. 15 hari terpakai lagi. Baki tinggal 50 hari.

Sakit
Manusia memang kadangkala sakit, tak kira teruk atau pun tak. Paling tidak 5 hari dalam setahun dikira. Baki tinggal 45 hari.

Exam
Exam itu sendiri biasanya dilakukan selama 2 minggu persemester. Bererti, 24 hari sudah dikhaskan untuk exam. Baki tinggal 21 hari.

Refreshing
Untuk menyegarkan fikiran, refreshing itu perlu. Tgk wayang dan jalan-jalan paling tidak dihabiskan 5 hari dalam setahun. Baki tinggal 16 hari.

Surfing Internet
Zaman sekarang ni mesti layan internet untuk mengetahui perkembangan isu semasa atau layan facebook atau paling tidak pun layan blog isuhangat. Kira paling sedikit masa pun purata sejam sehari, kita memerlukan 15 hari setahun.
Jadi baki tinggal 1 hari.

Satu hari yang tinggal tu kan HARI JADI….!!! Mana boleh belajar!

share from  azril ramsey 's notes in FB.


hahaha. cuma bergurau di bulan puasa. Hargailah masa yang ada yep !

nota ikhlas : sori, tak dapat nak ngomen n bw kat blog korang. Internet lmbab bangat. Takde mood nak on9. Nanti ak p shah alam aku on9 n ngomen blog korang sampai lebam bijik mata.

salam sayang : ain revival~

17 comments:

Anum said...

macam2 ka

sara zainol said...

kalau xnak fail, hargailah masa yg kita ad.. :)

apik pehe said...

hahaha..macam mana la tak fail

muhamad hanif said...

AHAHAHHAH,,


berak lagi, kencing lagi ?

Cikya said...

Lar, patut lar student fail..
kehkehkeh... T__T

selamat hari raya Ain..ohoi~

Asakura said...
This comment has been removed by the author.
Asakura said...

wah, kira hebat la kalau ada orang yang cemerlang dalam exam... ha3

nur atiqah wahida said...

hahaha..giler larh..
xde masa utk stdy :)

Kyra said...

haha.
kreatif. kreatif.
:D

umUMRA said...

Hehe..betul jugak tu ain..

Fara E's said...

rase cm nak setuju jep , haha

Farhana Kadir Rahim said...

Bijak sangat!hehehe

aleen aiden said...

rase mcm da pnah bace jugak.

line aku pon slow.pdhal xgune sgt pon.maxis da send notis kate da nk overlimit.pffftt!

Aisyah Aina said...

haha...betul ;)

HaNa HaNi said...

macm tuh ekk??
90% menyokong!

cik azeya said...

fakta. :')

i am S!L4H.. said...

semput lah nampak gaye nye.